OV3

Voor wie?

Binnen OV3 richten we ons op jongeren die graag een beroep willen aanleren, maar daarbij extra begeleiding nodig hebben. Bij ons krijg je de hulp en begeleiding die je nodig hebt om je talenten te ontwikkelen en je voor te bereiden op de reguliere arbeidsmarkt.

We bieden twee vormen van ondersteuning aan: het basisaanbod (BA) speciaal voor wie de redelijke aanpassingen in het gewone onderwijs niet voldoende ondersteuning bieden en Type 9, dat specifiek gericht is op jongeren met een autismespectrumstoornis.

Doel?

We bereiden jongeren voor op een zelfstandige deelname aan de maatschappij, met als doel een tewerkstelling in het gewone arbeidsmilieu. We helpen hen stap voor stap om de vaardigheden en zelfvertrouwen te ontwikkelen die nodig zijn om succesvol te integreren en mee te draaien in de samenleving.

Traject

In OV3 volg je beroepsgerichte vorming (BGV) en geïntegreerde algemene en sociale vorming (GASV). Je leert vaktechnische vaardigheden en werkt aan algemene kennis. In BGV kies je uit vier opleidingen, zodat je goed voorbereid bent en zelfstandig aan de slag kunt.  

In onze school kan je een beroep leren in volgende vier opleidingen:

Observatiefase (één schooljaar)

Onze jongste leerlingen starten in het observatiejaar. In dit jaar krijgen ze de kans om kennis te maken met de verschillende beroepsopleidingen die we aanbieden. Zo kunnen ze ontdekken welk beroep het beste bij hen past en waar hun interesse en talenten liggen. Dit helpt hen om een weloverwogen keuze te maken voor hun verdere opleiding.

Opleidingsfase (twee schooljaren)

Tijdens de twee jaren basisopleiding leren de leerlingen de kneepjes van het vak en maken ze kennis met de belangrijkste vaardigheden binnen de verschillende beroepen.

Kwalificatiefase (twee schooljaren)

Tijdens de kwalificatiefase zetten de leerlingen grote stappen in hun beroepsopleiding. Ze krijgen een meer doorgedreven training in hun vakgebied en doen praktijkervaring op via stages in het gewone arbeidscircuit. Dit helpt hen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen en om vertrouwd te raken met een echte werkomgeving.

Integratiefase (één jaar extra)

Als je wil, kun je na je opleiding een extra integratiejaar doen. In dit jaar helpen we je verder om je plek op de arbeidsmarkt te vinden. Je loopt het hele jaar door stage (werkplekgericht leren) om extra praktijkervaring op te doen. Daarnaast kom je nog een paar dagen per week naar school, waar we je blijven ondersteunen met aanvullende kennis en vaardigheden.